Persoalan tersebut memang selalunya bermain dipemikiran setiap individu yang mula matang, akil baligh…cukup umur…waras…jadi beberapa perkara dan petua dibawah ini haruslah diambil kira sebelum setel kahwin:-

setelkahwin

 1. Pastikan pasangan yang anda pilih jelas jantinanya…jgn dok pilih sama jenis ya…
 2. Pastikan pasangan anda sempurna sifat..(tak sasau…punya wawasan dan rasa tanggungjawab …sifat manusia lah..)
 3. Pastikan pasangan yg anda pilih itu betul-betul yang terbaik dalam hidup anda.
 4. Pastikan pasangan yg anda pilih bukan tangkap muat…membujur lalu melintang patah…
 5. Pastikan diri anda memang dah cukup matang dan bersedia untuk setel kawin.
 6. Pastikan jika anda nak setel kawin ini ialah WAJIB pada anda bukan MAKRUH atau SUNAT.
 7. Pastikan jangan ada keraguan dalam hati pada bakal pasangan anda.
 8. Pastikan anda faham apa itu erti kehidupan berumahtangga,suami isteri…kalau tak faham..tanya yg arif..jgn malu2…
 9. Pastikan anda bersedia untuk mengambil , memikul beban dan tanggungjawab sebagai suami isteri..
 10. Pastikan anda ikut peraturan agama…jangan main hentam jek…belajar la hukum dan bab perkahwinan mengikut lunas agama baik dari segi rukun maupun halal,haram,sunat dan makruh dalam kehidupan suami isteri.
 11. Pastukan anda yakin yang bila anda dah setel kawin rezeki akan bertambah dan dapat mengelakkan diri anda tak hidup bebas.
 12. Pastikan anda tidak terikut-ikut budaya kawin yang lebih mementingkan orang lain dari pasangan anda seperti nak buat kenduri besar-besar,hantaran puluhan ribu…nak glamour…nak tunjuk dgn org yg anda hebat, tapi anda sengsara nk cari duit..

Jadi itulah serba sedikit perkara-perkara mahu pun petua untuk kawin yang anda boleh jadikan panduan…Nak tau lebih mendalam atau secara terperinci tunggu akan datang ….

Salam

Editor’s note:

Everyone, we’d like to introduce our new guest blogger, please give DMosah a warm welcome :) Below is a brief description about DMosah:

Lelaki yang lebih mementingkan keyakinan jati diri dalam membentuk budaya inginkan ketenangan dalam kehidupan dan sentiasa ingin berusaha dalam menjayakan cita-cita dan kejayaan. Berfikiran positif dan sentiasa ingin berkongsi daya pemikiran ke arah kecemerlangan. Seorang yang berjiwa penyayang,tekun dan keras hati dalam memperkatakan dan memperjuangkan yang benar untuk membantu mereka yang memerlukan. Lebih mementingkan “human development” dan “knowing yourself”.

Don’t forget to visit us at www.setelkahwin.com for all your wedding needs.

Related Posts with Thumbnails